Mi legyen a fókuszban edzésen?

Radikális változáshoz ki kell lépned abból a gondolkozásból amiben vagy. Van egy program a fejedben, hogy mire vagy képes, azt a teljesítményt hogyan tudod elérni. Ha nem sikerül, akkor vagy időre (gyakorlásra) van szükséged, vagy másik programra. Ha a program rendben van, akkor "csak" csinálnod kell és kitartanod én most leginkább azokat szólítom meg, akiknél a programmódosítás javasolt.

Tovább olvasom ...

Az érzelmek ereje

Ezen a héten kicsit más úton szeretnék üzenni. Nem képet, nem tudományt, nem figyelmeztetést, nem gyakorlatot hoztam nektek, hanem Zorán: Üzenet c. számát "hangoltam" kicsit a csoport témájához. Az eredetit meghallgathatod a csatolt youtube videón keresztül.

Tovább olvasom ...

Paradoxon

Amikor egy kiegyensúlyozott test megmozdul és izmokat feszít be, közben a test mégis megnyúlik ahelyett, hogy összemenne. Ez nem az egyén pozíciójától függ, hogy áll vagy éppen ül, hanem a nagyhorpasz izomtól. Ha a nagyhorpasz a helyén van és rendben működik, akkor a test minden mozdulatban megnyúlik.

Tovább olvasom ...

A központod, mint egy beépített alma

A fejlődés kulcsa egy mélyebb megértés. Az első lépések egyike, hogy elmagyarázzam hol van a testen a központ, milyen izmok milyen formában veszik körbe. Kezdetben egy labdához hasonlítottam, aztán az almaformára pontosítottam.

Tovább olvasom ...

Mezítlábas edzés könyvről

Dr. Emily Splichal az író, aki lábgyógyászati (podiátriai) orvosként kutatja a témát és alkalmazza ügyfeleinél.

Elterjedt dolog szidni az orvosokat, gyógyszerészeket, hogy mennyire szűk látőkörrel meg profitorientáltan működnek, de egyrészt sosem érdemes általánosítani, másrészt hihetetlen mennyiségű tudással rendelkeznek. Legyünk hálásak nekik, ahogy a tanároknak is, hogy bizony nem a könnyű életet választják.

Tovább olvasom ...

Az egészséges lépés

Miért van az, hogy az egészség mozgás nélkül nem elképzelhető, mégsem tudjuk egészségesre mozogni magunkat?

Miért vagyunk sétára teremtve, ami nemhogy segítene, de sokszor még nehezünkre is esik?

Mit csináljunk másképp, hogy a járás jól menjen, sőt még gyógyítólag is hasson ránk?

Tovább olvasom ...

A nem látható mozgás

Amikor egy látható mozdulatot teszel, egy sor belső változás is történik, vagy legalábbis történnie kellene, amit szemmel nem látunk, mert a trikó vagy a testünk rétegei takarják.

Tovább olvasom ...

Erőlködés helyett figyeld a ritmust

Ha mozogsz,főleg ha intenzíven sportolsz, akkor az erő jelenléte nélkülözhetetlen. Valahogy mégis az erősítés az izomépítés irányába tolódott el. Szerencsére a felszíni lokális "gyúrás" mellé kezdenek visszajönni a saját testsúlyos funkcionális edzések, különböző core erősítő módszerek. Ha valaki nyitott szemmel jár már értékes edzői tanácsok segíthetik a fejlődését. Viszont ezen a szinten ne álljunk meg, értsük meg milyen elvek alapján működik a világunk, beleértve a mozgásunkat is.

Tovább olvasom ...

Szeretet és Mozgás

A szeretet és a mozgás nagyon hasonlóak, édestestvérek.

Tovább olvasom ...

Felülés máshogy

A klasszikus felülésről sokat olvasni, hogy nem annyira egészséges. Megmutatom nálam hogy néz ki. Csak az egyik irányt vettem fel, el tudjátok képzelni a másikat is.

Tovább olvasom ...

Sportoló tini

Ha te magad tinédzserként sokat edzel, vagy szülőként próbálod segíteni gyermeked akkor ezt neked írom. Ezen a héten több ilyen felmérésem és kezelésem is volt, így a témát újra ti “hoztátok”.

Igyekeztem mindegyik esetben olyan összefüggést megmutatni, amire eddig senki nem hívta fel a figyelmet. A test teljességgel összefüggő, sőt az őt körbeölelő környezetből sem lehet kiragadni. Valamilyen stresszor és a helytelen terheléseloszlás minden esetben tesztelhető volt.

Tovább olvasom ...

Belső erő

Ez eddig a legfontosabb cikkem. Sokat gondolkodom mindig, hogy hol van az egészséges határ az ingyenes és fizetős tudásátadás között. Ez nagyon erős anyag, főleg a végső következtetés, pörgessétek át többször, mentsétek el valahova. Ismerjétek meg hogyan alakult a belső erővel kapcsolatos viszonyom.

Tovább olvasom ...

Nike ország

A Nike nekem közel áll a szívemhez. Michael Jordan vagy épp Johnson, akiken felnőttem. A legsikeresebb évem után a ruhaszponzorom is volt. Nem is volt kérdés, hogy akár a foci, kosár, tenisz vagy épp a futócipőm milyen márkájú legyen. A legjobb érzés mégis az volt, amikor jól kereső programozóként egy rászoruló megszikszalagozott cipőjű csapattársamnak megvehettem azt a cipőt amiről álmodott egy épp legújabb LeBron modellt.

Tovább olvasom ...

Miért nem sikerül az áttörés?

Most is hozhatnék egy többpontos listát, hogy mik okozzák a gátat a változásban, fejlődésben, de most csak a számomra legfontosabbal fogok foglalkozni:

Az életed nagyobb részében tartod magad és mozogsz rosszul mint jól!

Tovább olvasom ...

Miért nem költök (eleget) a testemre?

 

Utólag szinte mindent megteszel, de tudom rólad, hogy képes vagy előre is gondolkodni.

Tovább olvasom ...

Tévhitek az ülőmunkáról

Tovább olvasom ...

Fájdalom egy életen át?

5 terület amit rendbe kell tenned

Tovább olvasom ...

A szabad mozgás nem csak a gyerekeké!

Lehetséges nosztalgiázni, de magától nem lesz jobb. Ezekkel a területekkel érdemes foglalkoznod ha eredményes szeretnél lenni.

Tovább olvasom ...

Alexander és szinkronicitás

Amikor elkezdesz közeledni valami felé megesik, hogy az a valami is közeledik feléd. Így jártam az Alexander technikával.

Tovább olvasom ...

Mi a jó a rosszban?

A test tökéletesen adaptálódik a külső és belső környezeti feltételekhez. Ez azt jelenti, hogy nem tud rossz lenni a jelenlegi állapotod.

Tovább olvasom ...

Fejlesztésre utaló jelek, a hálószobában!

A hálószoba legfontosabb szerepe, hogy legyen egy hely, ahol kipihenheted magad, feltöltődhetsz és jókat tudjál aludni. Ellazulás nélkül nincs regeneráció.

Tovább olvasom ...

Fejlesztésre utaló jelek, a fürdőszobában!

A hét témája, hogy milyen jelei vannak az otthonodban, hogy fejlesztésre van szükséged. Olyan dolgokat kerestem, amik napi szinten az életed részei és nem biztos, hogy észreveszed, de az egészségtelen irányba mozdítanak.

Tovább olvasom ...

(Ne) Húzd ki magad!

Kedves szülő, ha a gyermekednek azt mondod húzd ki magad, többet ártasz mint segítesz!

Tovább olvasom ...

Önbizalom és Testtartás

Önbizalmunk hogyan függ össze az egészséges testtartással? Hol siklunk el a dologban? Hogyan tudjuk kiküszöbölni a hibákat? Ha kihúzod magad tényleg magabiztosabbá válsz?

Tovább olvasom ...

Miért lettem TestSzobrász?

A honlapindító fotó történetének 5 állomása.

Tovább olvasom ...

Lotti sétál

Amikor az apuka testszobrász :) Felnőttként elég sok munkába telik, mire megközelítjük, amit másfél évesen már jól tudtunk. Ilyen egy integrált mozgás Lotti lányomtól.

Tovább olvasom ...

Üdvözlet

Szeretettel üdvözöllek a most induló honlapomon

Tovább olvasom ...