TestMester #2

Shan Jiang.
Amikor a TaiChi gyakorlás egészül ki egy labdával az így is tud kinézni. Ha ezt egy picit fordítva gondolom, akkor az én tanácsom úgy néz ki, hogy használjátok a TaiChi-t kiegészítő sportágnak. Tanuld meg használni a tested, legyél a lehető legkönnyedebb!

TestMester #1

 

Elindul egy újabb sorozat, ahol olyan embereket mutatok nektek, akik inspirálnak engem.
Elsőnek Szilágyi Istvánt választottam, aki sáska stílusú kung fu mester, mellette oktat tai chi-t és mediball-t. A testről és a gravitációról sokat tud és szívesen beszél is róla. Érdemes meghallgatni Sziszi mester válaszait.

Lotti sétál

Amikor az apuka testszobrász :) Felnőttként elég sok munkába telik, mire megközelítjük, amit másfél évesen már jól tudtunk. Ilyen egy integrált mozgás Lotti lányomtól.

A sportoló kidől #3

Jekatyerina Iljina, orosz kézilabda válogatott játékos, egy előre megírt beszédet felolvasva bejelentette, egészségügyi probléma miatt nem tudja folytatni karrierjét.

Azért dolgozom, hogy ne így érjen véget egy pályafutás.


"Az egészségi állapotom, a KEZELETLEN gerincsérülésem nem teszi lehetővé, hogy kimenjek a pályára és a legjobbamat nyújtsam. Imádom a kézilabdát, a sportágnak szenteltem az elmúlt húsz évet az életemből."

A teljes cikk itt elérhető.

A sportoló kidől #2

A FIFA egykori orvosa szerint az elmúlt három világbajnokságon a játékosok fele rutinszerűen szedett nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket. (2017 március 23 BBC Sport)

Jiri Dvorak, aki 1998 és 2014 között minden FIFA rendezvényen részt vett, figyelmeztette a szövetség vezetőit, hogy a fájdalomcsillapítók rendszeres, legtöbbször kontroll nélküli, szedésének hosszú távú egészségügyi következményei lehetnek. Természetesen az ügy nem kapott jelentős figyelmet és azóta is divatos jelenség, ami része a játéknak.

Az egyik gondolatom, hogy a fájdalomcsillapító egy zseniális találmány, de használjuk arra amire való és ne öntsük magunkba, mintha vitamin lenne. A másik pedig, hogy ne akarjunk feltétlen okosabbak lenni a testünknél. Ha kiiktatjuk a jelzőrendszert, azzal nem oldottunk meg semmit.

Nézzük meg ezt a globális jelenséget a Liverpool F.C. szemüvegén keresztül. Látványos futball és bajnokok ligája döntős szereplés. Egykori és mai játékosai is nyilatkoztak már a fájdalomcsillapító témában.

 

Dejan Lovren:

"Az elmúlt két hétben az egész testemmel problémák vannak, komoly fájdalmak kínoznak. A hátammal kezdődött, de már az Achilles-ínam sem az igazi... Játszom, persze, de edzeni egyáltalán nem tudok. Az edző csak a meccseken számíthat rám, a legnagyobb gondot a hátproblémáim jelentik. Ezért hagytam ki korábban a Manchester City és a Burnley elleni Premier League-meccseket is. A testem bal oldalával komoly gondok vannak, minden meccs előtt öt fájdalomcsillapítót veszek be, hogy játékra alkalmas állapotban legyek."

 

Daniel Agger:

Visszavonulása előtt 15 hónappal egy mérkőzésen 29 percet játszott csereként és utána az öltözőben összeesett.

"A test nem tudott megbirkózni vele. Túl sok gyulladáscsökkentőt vettem fel karrierem során. Nagyon jól tudom, és ez szar, de ennek véget vetettem."

 

Dominic Matteo:

Két évvel a visszavonulása után gerincműtéten esett át.

"Fájdalomcsillapító injekciókat kaptam, hogy játszhassak, amikor a testem már jelezte, hogy valamit változtassak. Annak ellenére, hogy a műtét sikeres volt, nem hiszem, hogy teljesen egészséges tudok már lenni, de bízom benne, hogy újra fel tudom emelni a gyerekeimet."

 

Ha nem kell lemondanunk az olimpiai vagy világbajnoki döntőről a fájdalom miatt az hatalmas dolog, de figyeljünk oda jobban a testünkre, tegyünk bele minél több munkát, de ne felejtsük el, hogy van amikor a kevesebb több!

A sportoló kidől #1

Elindítom a sérülésekkel kapcsolatos sorozatot, ahol majd írok sportolókról, megosztok cikkeket, de most egy videóval kezdem. De hol itt a kert?

Annak a Bazskának a videóblogjából emelek ki egyet, aki miatt a régebbi NBA közvetítések alatt lenémítottam a TV-t. Nyilván a rutinos Török Péterből olyan könnyedén folyt ki a humor, hogy vele nehéz volt felvenni a versenyt. Keresgéltem tőle sérüléssel kapcsolatos idézetet és egy Phoenix-Dallas meccset találtam: "...Stackhouse-nak olyan ínlazulása van, hogy hárfázni lehetne rajta..." Aztán Péter eltűnt Balázs pedig beletanult a szakmába és azon kevesek egyike, akit szívesen hallgatok. A sérülések okait nyomozó összeállítása sok részletében egyezik azzal amit én is gondolok.
1: Nem hasznos ha túl korán csak egy sportágra állunk rá
2: Túl nagy terhelés fiatalon, amit akkor még nem érez a sportoló
3: Alvás /ez kicsit NBA specifikus, mert sok a meccs és nagy távolságokra kell utazni folyamatosan/
4: Csontok /tejet én nem iszom, de a csontok, izmok, kötőszövet állapotára kényszeresen odafigyelek, nevezzük munkahelyi ártalomnak/
5: Erősítés /mivel itt súlyokról van szó ezért nehéz kérdés, de szerintem a szélsőséget kell kerülni, és a nagyobb súly akkor kerülhet elő, ha rend van a testtartásban/
 

TestSzobrász mesterképzés

Sikeres mestervizsgát tettem 2017 október és 2018 január között a TestSzobrász Műhelyben. Gratulálok a frissen végzett testszobrászoknak és az újdönsült mesterkollégáknak.

Örömmel jelentem, hogy 2018 január 23-án véget ért a TestSzobrász műhelyben a mestervizsgám, amit sikeresen teljesítettem. Köszönöm Pegán Attilának, a testszobrász műhely vezetőjének, hogy rámbízott három motivált embert, akik a képzés első részében általam tapasztalhatták meg a 12 kezelés hatásait. Sok örömöt kívánok nekik a céljukhoz vezető úton.

Gratulálok a most végzett TestSzobrászoknak, Áginak, Heninek, Piroskának, Gergőnek, Árpinak, Marcinak és a további két friss mesterkollégának Áginak és Ferinek. Köszönöm Miklósnak, hogy meglátásaival és tanácsaival segítette a kezeléseimet.

Üdvözlet

Szeretettel üdvözöllek a most induló honlapomon

A sportszobrasz.hu azért indult, mert a reményekkel teli sportkarrierem túl rövidre sikerült. Megtapasztalhattam milyen a legmagasabb szinten edzeni, versenyezni. Élveztem azt a közeget, azt az életformát. Egy sérülés miatt azonban az edzések helyett kezelésekre és terápiákra jártam, hogy újra egészséges legyek, aztán egy idő után feladtam. Évekkel később találtam rá a testszobrászatra, és a képzés során jöttem rá, hogy egy reménytelen szélmalomharcot folytattam én korábban, a testtartásomba bele volt kódolva a sérülés. A gerincferdülés, a lapos boltív, az elcsavarodó medence, az előreeső fejtartás, a felszínes légzés mind jelen voltak már a csúcsdöntős időszakban is, csak akkor még nem fájt semmi. Most már látom, hogy milyen fontos a testtartás és a tudatos mozgás. Nem érdemes addig eljutni amíg mindenünk fáj, legyen a testben nagyobb harmónia.